Make your own free website on Tripod.com

Best of the Ardennen     Bron: Funbox

Op zoek naar leuke plekken om te gaan biken in de Ardennen?? Hier volgen een aantal leuke plaatsen om bij onze zuiderburen de bossen onveilig te maken.

 

Omgeving Luik ( Liege )
Namen
Houffalize
Spa
Coo-Stavelot
Bastogne
La Roche-en-Ardenne
Kluisbergen
Informatie punten
Plaatselijke VVV's
ardennen.gif (17622 bytes)

 

Omgeving Luik ( Liege )

In het special doelen wij hierbij op het downhill parcour in Chaudfontaine. Dit is een bijzonder mooi en afwisselend parcour met steile dropp-offs, high-speed stukken en veel haarspeldbochten. Bovendien is de route altijd spekglad. Het is een officieel wedstrijdparcour dat zich erg goed leent voor training voor bikers die meedoen aan de downhill World Cup wedstrijden en verder voor iedereen die hard en technische naar beneden wil.(top)

 

Namen

Vanaf het topje van de burcht razen twee downhill parcoursen neer beneden: een suf, high-speed baantje dat ieder jaar onderdeel is van de Beker van Belgie. De andere is levengevaarlijk, maar ernstig heftig. Enorme sprongen, zonder chicken-out route, zeer technisch en heerlijk stijl kenmerken dit parcour. Kortom, een hele vette achtbaan die al enige jaren wordt afgekeurd als wedstrijdparcours. Vast een verzekeringskwestie.(top)

 

Houffalize

Een cross country paradijsje. Samen met spa wordt Houffalize gerekend tot een der beste mountainbike cross crounty gebieden ter wereld. Lange klimen, en dus ook heerlijk lange afdalingen, afgewisseld door enkele rivier doorgangen. Houffalize ligt op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Breda. Best een eind rijden, maar met een overload aan campings, huisjes en uitgepijlde routes is het de moeite waard om er langer dan een dag te verblijven. Overigens kun je bij de locale dealer in houffalize (3 straten dus je hoeft niet lang te zoeken ) mountainbikekaarten kopen en GT-bikes huren.(top)

 

Spa

Het andere walhalla van de ardennen. Ook hier, evenals in Houffalize, zijn er vele bekende internationale wedstrijden gereden. Rondom Spa, gelegen in een dal, liggen bergen met mooie bossen. Niet te steil maar wel technische en lang. Ook is er een voormalig militair oefenterein, gelegen op een hoogvlakte, met een schitterende ronde over laaghangende vlonders. Bloedsnel, helaas illegaal. Ook voor info omtrent het gebied kun je locale dealer in de hoofdstraat raadplegen. Spa wordt door ons toch wel tot een echte topper gerekend, zeker omdat je overal in het woud het zogenaamde Spa Gratuite kunt drinken.(top)

 

Coo-Stavelot

Het centrum van de outdoorsport met veel en mooi uitgezette routes. In de weekende helaas een beetje vol met mensen die moeten teambuilden. Dat geeft je trouwens wel de mogelijkheid om ook eens te abseilen, te kanoen of te boogschieten (hoezo waarom?). Bij club Actif, een nederlandse organisatie die hier permanent gevestigd is, kun je fietsen huren.(top)

 

Bastogne

Over dit oord kunnen wij jullie helaas wat mider vertellen maar het staat bekend al een prima cross country- stek. Bastogne ligt op enkele minuten afstand van de grens van Luxemburg. Het terein is vrijwel gelijk aan dat van Houffalize, alleen de stad 'an sich' is veel interessanter.(top)

 

La Roche-en-Ardenne

In La Roche is mountainbiken enn verheven bezigheid. Er zijn veel uitgezette routes en tal van mogelijkheden om bikes te huren. Het terrein verschilt wederom weinig van Houffalize en het mooie is dat deze plaatsjes hemelsbreed ook maar enige kilometers uit elkaar liggen. Vandaar dat een gecombineerd bezoek Houffalize/La Roche voor de hand ligt. Een droom voor cross country bikers.(top)

 

Aywaille

Hier werk in 1998 het EK cross country gereden en stonf daarmee direct op de wereldkaart. De stek wordt gekenmerkt door vele kilometers aan single-tracks, helaas te vaak afgewisseld door weilanden en prikkeldraadversperingen. Daarnaast is er een downhill parcours, net buiten het centrum van Aywaille, buiten het sportcentrum. Het is kort maar wel bloedsnel en met mooie haarspeldbochten. Wij vonden Aywaille geen vette aanrader, maar als je toch in de buurt ben, sla het dan niet over.(top)

 

Hamoir-Sy

Niet te hoog, wel steil. Dat is de omschrijving van het gebeid rondom Hamoir. De Ourthe is hier redelijk breed en wreed en heeft in het landschap diepe stijle geulen gesleten. Een aanrader is een verblijf in het pension Big Moustache in Sy, aan de Ourthe. Hier zit je voor weinig in een ultiem relaxte jeugdherberg. Het gebeid rond Hamoir is erg groot en je kunt makkelijk naar Bornal en Durbuy fietsen.(top)

 

Dinant

Hier heeft de Lesse een prachtige route naast haar liggen. Het is redelijk steil, maar het gebied is niet zo groot. Verder weten wij niet zo heel veel van dit stadje, behalve dat het er net als in de rest van de ardennen vaak regent.(top)

 

Kluisberegn

Hier wordt ieder jaar een legendarische toertocht georganiseerd door locale fietshandel Jowan. Deze zaak is ook voor kaarten en huur van bikes. Kluisbergen ligt niet echt in de Ardennen, het gebied heet officieel de Vlaamse Ardennen. Iets lager, maar wel enerverend. Je kunt hiet kiezen tussen routes van verschillende lengten die allemaal redelijk zwaar zijn, zeker met modder, maar erg afwisselend. De organisatie van de toertocht heeft voor diegene die de toertocht uitrijden altijd een fijne prijs. Maar zie het eerst maar uit te rijden, want het blijft op- en neergaan.(top)

 

Informatie:

Belgisch verkeersburo voor de Ardennen en Brussel         Tel. 023-5344324    WWW.BELGIE-TOERISME.NET

Toerisme vlaanderen:                                                       Tel. 070-4168115    WWW.TOERVL.BE

(top)

Plaatselijk VVV's:

-Luik (0)42/219221

-Namen (0)81/222859

-Houffalize (0)61/288116

-Spa (0)87/795353

-Coo-stavelot (0)80/684178

-Bastogne (0)61/212711

-La Roche-en-Ardennen (0)84/411342

-Aywaille (0)43/848484

-Hamoir-Sy (0)86/388420

-Dinant (0)82/222870

-Kluisbergen (0)55/388904

Toegangsnummer Belgie 0032

(top)