Shimano

ALTUS

Gebruik: Wanneer je slechts tijdens de zonnige weekends je mountainbike van onder het stof haalt, geen enkele sportieve ambitie   koestert, je niet veel zin hebt om door de modder te ploeteren en je het beste thuis voelt op vlakke paden, zul je altijd op de Altus kunnen rekenen; op voorwaarde evenwel dat je voldoende tijd en aandacht aan het onderhoud besteedt.

KENMERKEN:

21 versnellingen, aluminium traparmen, maar stalen kettingbladen die niet demonteerbaar zijn, voorste derailleur die op de trapas bevestigd is, stevige schakelverstellers, brede en stijve naven, maar niet volledig water- en stofdicht.

ACERA

Gebruik: Dit is de eerste groep van het assortiment die voor mountainbikegebruik werd ontwikkeld: van stof en modder is hij in iedergeval niet bang. Toch blijft dit, net als de altus , een groep die met name de recreatierijder zal aanspreken. Een te intensief gebruik zou een nadelig effect kunnen hebben op de stevigheid en de levensduur van het geheel.

KENMERKEN:

24 versnellingen, traparmen in aluminium en demonteerbare kettingbladen in staal, waterdichte naven.

ALIVIO

Gebruik: Dit is het top model van de shimano recreatiegroepen. Dankzij de kwaliteit van de gebruikte materialen is de alivio tegen een intensiever gebruik bestand dan de acera. Hij kan worden ingezet bij de wekelijkse rit, ongeacht de weersomstandigheden. Niet geschikt voor competitiegebruik.

KENMERKEN:

Idem als bij de Acera( 24 versnellingen dus) + demonteerbare remhendels (vervanging), twee schanierpunten van de achterste deraileur behandeld met fluorine, snelsluitingen in aluminium , remarmen op een antiwrijvingsring gemonteerd.

 

 

DEORE

Gebruik: De nieuwe groep van shimano voor het jaar 2000. Hij komt in de plaats van de STX-RC. Doordat hij uiterlijk erg op de xt lijkt, ziet deze groep er erg profesioneel uit. Dit is geen echt competitiewapen en hij moet het ook stellen zonder de technologie  van zijn groote broers, maar toch is dit de eerste groep uit het assortiment dat zijn neus niet ophaalt voor sportief gebruik of trainingen en dagelijkse tochten. Zijn verhouding prijs/ kwaliteit is uitstekend voor dt soort toepassingen.

KENMERKEN:

27 versnellingen, holle straparmen, demonteerbare kettingbladen in aluminium en staal, met roestvaststalen bouten en schroeven, met naven met dubbele pakkingen en gepolijste lagercups. Compatibel met de flightdeck computer. Twee schanierpunten van de derailleur met fluorine behandeld, waterdichte kabelhulzen. Bestaat in een zwarte of lichtgrijze afwerking.

p5_small.jpg (17786 bytes) LX

Gebruik
: Dit is de eerste groep die shimano voorziet voor competitiegebruik. Hij laat een agressieve en sportieve rijstijl toe op een moeilijk terrein. Hij is ook bestand tegen dit soort behandelingen wanneer die meerdere keren per week plaatsvinden. De verhouding kwaliteit/prijs is uitstekend voor deze toepassing.

KENMERKEN:

Idem als de deore + demonteerbare kettingbladen in aluminium, holle en gekartelde trapas, krachtige paralleogram V-brakes, mogelijkheid om de remkracht in drie standen in te stellen, lichtere tandkransjes, roestvaststalen schroeven, roestvaststalen kabels en waterdichte kabelhulzen.

 

p6_small.jpg (19669 bytes) XT

Gebruik: Hetzelfde toepassingsgebied als de lx, maar deze groep gaat nog langer mee. Dit is de ideale groep voor wie op zoek is naar een onberipelijke werking in iedere moilijke situatie, over een lange afstand, in alle weersomstandigheden en zonder dat de groep al te vaak moet worden onderhouden. Hiermee kan men ook gewicht besparen. Shimano maakt op deze groep ook gebruik van hydraulische schijfremmen. 

KENMERKEN:

Idem zoals bij de lx  + verchroomde lichtere tandkransjes die op een aluminium lichaam zijn gemonteerd, demonteerdare kettingbladen in aluminium en inox, kogellagers in inox, vier schanierpunten van de derailleur die met fluorine zijn behandeld, schroeven in roestvaststaal en aluminium. Als optie hydraulische schrijfremmen.

p7_small.jpg (17993 bytes) XTR

Gebruik: Hetzelfde toepassingsgebied als de xt. Wie minder op zijn budget moet letten, kan met een gerust geweten voor de xtr groep kiezen; zeker wanneer een lager gewicht een belangrijk streekdoel is. Dit technologische paradepaardjes van shimano bied uiteraard de meest soepele werking en behoudt zijn kwaliteiten ook het langste. Deze groep biedt de beste vehouding laag gewicht/stevigheid/prestatie/uithouding, maar daar staat wel een flink prijskaartje tegenover. Wanneer we dat laatste even vergeten, kunnen we alleen maar vol bewondering staan voor het mooie en technologische uitzicht van de antracietgrijze uitvoering

KENMERKEN:

Idem zoals bij de xt  + 9 tandwielen in titanium of verchroomd, kettingbladen in geanodiseerd aluminium met een groote diameter, mogelijkheid om de remkracht traploos in te stellen, derailleurwieltjes met kogellagers, schakelverstellers met rollagers, aluminium en titanium schroeven, kabels die met teflon zijn behandeld. Als optie is een mono kettingblad trapas voor afdalingen en een achterste derailleur met omgekeerd veersysteem beschikbaar.

 

HOE UPGRADEN VAN 8 NAAR 9 VERSNELLINGEN

De afstand tussen de kleinste en het grootste tandkransje is identiek bij een cassette met acht en een cassette met negen versnellingen. Je oude naaf voor acht tandkransjes is dus ook geschikt voor de montage van een cassette met negen tandkransjes. Omwillen van de verschillende spreiding zul je wel een nieuwe versteller nodig hebben. Bovendien zul je ook een smallere ketting moeten kopen. Je kunt je derailleur met acht versnellingen blijven gebruiken, behalve wanneer het grootste tandkransje geen 32, maar 34 tanden heeft. Vooraan is het aangeraden om fijnere en dichter bij elkaar opgestelde kettingbladen te gebruiken. Maar oudere modellen vertonen geen afstotingsverschijnselen....