Make your own free website on Tripod.com

FREE WHEEL

Onderhoud aan je A.T.B is erg belangrijk zoals jullie allemaal wel weten nu dan in de volgende maanden willen wij het één en ander aan onderhouds tips op onze pagina plaatsen.
Om te beginnen willen we het gaan hebben over onderhoud aan je freeweel.

Aan het freeweel werken we met het shimano-systeem.Dit systeem komt het meest voor en wordt bij andere merken ook vaak toegepast.
Eerst voeren we in 5 stappen een simpele schoonmaakbeurt uit, daarna halen we het geheel uit elkaar.

gereedschap.jpg (29745 bytes) Er is niet veel gereedschap voor nodig om deze klus te klaren(foto1); een baco, een smalle steeksleutel, een 10mm inbussleutel en een speciale sleutel. Een pincet is handig maar niet vereist. Verder heb je een doek en wat vet of olie nodig freeweel3.jpg (21989 bytes) stap3(foto4)
Maak nu eerst de body aan de buitenkant schoon.Haal nu aan de achterkant de rubberen afdichting weg. Nu kun je makkelijker een vloeistof die ontvet en makkelijk verwijderbaar in de body brengen. Zo'n ontvetter is vaak een biologisch ontvetter op waterbasis. Ook petrleum of diesel is goed. Doe de body hiervoor in een klein afsluitbaar potje en vul deze met ontvetter. Sluit het af en schud een tijdje. Je zult na opening zien dat de vloeistof helemaal zwart is geworden. Dit kun je een paar keer herhalen  tot het niet meer echt zwart wordt. Met perslucht kun je nu makkelijk alle vloeistof uit de body blazen. 
stap1
Als eerste moet de as van de achternaaf er volledig uit worden gehaald. Draai aan de linkerkant de borgmoer los; houdt de conus met een platte sleutel vast en draai de borgmoer los. Draai hierna ook de conus eraf. Trek nu de hele as eruit en laat er ook geen losse kogels in zitten Soms zit er links een vast lager in en dan moet de as eruit worden geperst.
Verwijder de o-ring.
freeweel2.jpg (28860 bytes) Rechtse draad
freeweel4.jpg (32818 bytes) stap4(foto5)
Nu kun je met dikke olie of vet de body opnieuw smeren. Zet de body op zijn kop en laat via de gleuf waar de rubberen ring in lag de olie erin sijpelen. Laat het goed intrekken en bespoedig dit door de body te laten freeweelen. Doe hierna de rubberen ring terug.

 

stap 2(foto 2)
Nu kun je met een 10mm inbussleutel die je vanaf de rechter-  kant in de naaf steekt een holle bout losdraaien(gewoon rechtse draad). Hierna kun je freeweel(body) eraf trekken.(foto 3)
freeweel1.jpg (23166 bytes) De onderdelen om schoon te maken.

 

freeweel5.jpg (20498 bytes) stap5(foto 6)
Nu moet de body worden terug geschroefd. Om hem nog beter af te dichten is het verstandig dik vet op de karteling van de naaf te smeren. Doe het freeweel nu terug en zet hem goed vast met de holle bout.
Een grondige smeerbeurt.

 

freeweel6.jpg (19290 bytes) stap6(foto 7)
Als stap 1 is uitgevoerd kan ook de body uit elkaar worden gehaald. Met een speciaal sleuteltje kan de lagerschal van de body worden losgeschroefd. De sleutel heeft twee uitsteeksels die in idem inkepingen van de schaal vallen. Deze heeft linkse draad dus draai hem met de klok mee los. Als deze eraf is zie je veel kleine kogeltjes. Haal deze, met pincet, eruit en tel ze(foto 8) Ook zitten er hele dunne revetten op de schroefdraad die je moet verwijderen.
freeweel7.jpg (43801 bytes) stap7
Leg nu een doek onder je wiel, zodat later de kogeltjes niet wegraken.
Trek nu voorzichtig ( en draai voorzichtig met de klok mee) de buitenkant van
de body, het huis, eraf en vang de kogeltjes op (tel deze ook). Nu zie je twee palletjes
zitten die je voorzichtig eruit kunt halen. Let erop dat deze achter een dunne
veerring zitten die je moet buigen.
freeweel8.jpg (15787 bytes) stap8(foto 9)
Maak nu alles schoon en koop wanneer de kogels slijtplekken hebben, nieuwe (1/8").

stap9
Stop de pallen nu terug in het lichaam en doe er een beetje olie op. Stop vet op de kogelbaan onder de pallen en leg hier de kogels in(foto10)
Doe het huis, weer met de klok meedraaiend, op het lichaam en stop de ringen terug.

stap10
Nu moeten de bovenste kogels worden geplaatst. (zitten de ringen er op!) Doe nu aan elk kogeltje een beetje vet en stop dit op de kogelbaan.

stap11
Draai nu als laatste de schaal terug. Draai hem tegen de klok in en zet hem goed vast. Nu moet alleen de as nog worden teruggezet.
freeweel9.jpg (17365 bytes)
TIPS

Het is gemakkelijk om na losdraaien van de schaal (1 slag) in stap 6 de hele body zoals in stap 2 staat eraf te schroeven.
Je kunt er dan eenvoudiger bij en een compleet wiel is niet makkelijk recht te leggen zodat de kogels er sneller afvallen.

De tussenringen worden gebruikt om de speling op het huis af te stellen.
Er mag best wel iets speling opzitten , maar te veel is niet goed.
Haal dan een tussenring weg (de dunste) en probeer het nog ééns.