LEKRIJDEN

Lek rijden het gebeurt nogal eens een keer Ben je net 15 km opweg van de 40 krijg je daar een lekke band kl......
Nu kan dat komen door de volgende punten.

1.    Velglint

Demonteer je banden om te zien of het velglint zich in goede staat bevindt en of het goed op zijn plaats zit tegenover de schroefdraad van de spaak en nippel gaatjes.
Je snapt wel als het velglind niet op zijn plaats zit kan de schroefdraad van je spaak een gaatje in je band drukken waardoor die leeg loopt en je weer eens lekker in het bos kan gaan plakken.

2.    De maat van de binnenband

Als je een binnenband koopt kijk dan niet alleen wat voor ventiel dat de band heeft maar let ook op de breedte van de binnenband,dat deze zo goed mogelijk overeenkomt met de buitenband. Wanneer je een smalle binneband in een brede buitenband gebruikt zal deze nodeloos uitzetten waardoor hij erg kwetsbaar wordt. Een brede binnenband in een smalle buitenband geeft weer problemen bij het monteren en bovendien is het niet denkbeeldig dat de binnenband tussen de velgrand en de buitenband vast komt te zitten en bij het opblazen springt. 

3.    Talk

Voor het je de buitenband weer op zijn plaats gaat monteren is het aan te raden om talk rond de binnen en buitenband an te brengen, zodat ze los van elkaar blijven.
Bij een erg hoge bandenspanning kan de buitenband tijdens het remmen over de velg schuiven. Wanneer er talk tussen de beide banden zit, zal de buitenband de binnenband niet meer meenenemen, waardoor het ventiel niet meeer kan losscheuren, deze methode is et beste bij droog weer , en hood de buitenband bovendien soepel.

4.    Latex

Een andere methode isom het risico op lekke banden te verminderen en gelijk het rijcomfort te verhogen , bestaat eruit om binnenbanden uit latex te gebruiken. Het voordeel van deze banden is dat ze heel nauw aansluiten op de vorm van het indringende scherpe voorwerp. Je kunt het jezelfs veroorloven om het voorwerp gewoon in de band te laten zitten en pas bij terugkeer alles te repareren. Nadelen van deze banden zijn wel dat ze veel poreuzer zijn dan de traditionele banden waardoor ze langzaam spanning verliezen. Dit soort banden moet je dus om de week weer op spanning brengen. Bovendien hebben ze een kortere levensduur, die ligt tussen de 6 maanden en 1 jaar.

5.    Bandenspanning

Blaas je banden voldoende op zodat ze niet bij de eerste de beste confrontatie met een put of kiezel lek gaan. Zorg er voor dat de bandenspanning niet te hoog is , zodat je voldoende grip blijft houden. De juiste spanning is afhankelijk van je gewicht en het terrein waarop je rijdt. Je moet dus uit eigen ervaring proberen te weten te komen wat de ideale spanning is. Op een rotsachtige ondergrond kan een biker van bv 60kg de spanning op 3kg/cm3 brengen.

6.    Anti lekstroken

Wie op voorhand weet dat hij/zij op paden zal rijden die met scherpe voorwerpen bezaaid liggen , kan overwegen om anti-lekstroken te kopen, die tussen de binnen-en de buitenband worden aangebracht. Nadeel is wel dat die dingen meer gewicht met zich meebrengen.

7.    Speciaale banden

Sommige fabrikanten brengen tijdens het productieproces een antilekstrook aan tussen het loopvlak en de zijstukken. Dit is met name het geval bij banden met een kevlarversterking,(die ook meestal de naam kevlar meekrijgen) Om het risico van snakebites te verminderen, verstevigen sommige fabrikanten de zijstukken van hun banden net baven de velg. Ze voegen dan een elastomeerlaag toe op beide zijstukken. Deze technologie wordt toegepast door IRC, Panaracer, Schwalbe en Vredestein. Banden waarvan het zwarte rubber tot over de zijkanten reikt, zijn minder soepel, zwaarder, maar hun karkas is beter bestand tegen scheuren.

8.    Anti-leksfoffen

Sommige binnenbanden, zoals sommige modellen van Specialized en Hutchinson, zijn standaard voorzijn van een anti-lek vloeistof. In de andere binnenbanden kun je zelf de vloeistof aanbrengen. Dit laatste is overigens alleen mogelijk wanneer de band is voorzijn van een Schräder-ventiel, waarvan je vanaf de obus moet losschroeven. Helaas bevat deze fluorescerende vloeistof kleine draden, die de obus van het ventiel kunnen verstoppen wanner men de binnenband weer wil opblazen. Dit kan men alleen verhelpen met behulp van een nieuwe obus. 

9.    Remblokjes en velg

Controleer regelmatig of er geen knik in je velgen zit. Die kan het remblokje in een positie duwen dat het remblokje de zijkant van de bandbeschadigt en uiteindelijk een lek veroorzaakt. Slecht gemonteerde remblokjes hebben hetzelfde effect.